Doğal kaynakları korumak ve ekosistem hizmetlerinin sağlıklı şekilde devam edebilmesi için bu konuda öğrencilerimizin farkındalıklarını artırmak ve öğrendikleri bilgileri yaşamlarında yer edindirecek uygulamalı çalışmalara katılımlarını sağlamak önem teşkil etmektedir.
Hatıra ormanı oluşturma ile okul dışı ağaçlandırma ve okul bahçesi yeşillendirme faaliyetleri Enerji Dostu Mavi Yeşil Okul Etiketi kapsamında ilgili ölçütler için gerçekleştirilmesi gereken çalışmalardandır. Bu ölçütlerin temelinde yer alan okullarda ve öğrencilerde yeşillendirme bilincini ortaya koymak olduğundan uzman kişilerin katılımı ile gerçekleştirilecek eğitim atölyeleri, farkındalık etkinlikleri yapılabilecekler arasındadır. Yapılacak bu çalışmalarda istenilen sonuca ulaşabilmek için yaşanılan bölgenin iklim, toprak, gibi koşullarının göz önünde bulundurulması, hangi bitkilerin ya da fidanlarının kullanılacağının ve dikim yöntemlerinin bilinmesi sonucu verimli kılacaktır. Bu bilgiler için illerde ya da ilçelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı İl/ İlçe Müdürlükleri ile irtibata geçilebilir. Yapılacak bu çalışmalar yaşadığımız ortamda ve ekosistemlerde hava kalitesini artırmaktan, ortamın güzelleştirilmesinden, canlılara yaşam ortamı oluşturarak biyoçeşitliliğin korunmasına kadar birçok konuda etkili olacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığının Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yönlendirmesiyle okul adına kurulacak hatıra ormanları ya da okul dışı ağaçlandırma çalışmaları öğrencilerin ruh ve beden sağlığına katkı sağlayacağı gibi öğrendikleri bilgilerle ve doğa temelli çözümlerle sürdürülebilir yaşamın temelini de yaşamlarına entegre edebileceklerdir. Doğayla bağ kuran ve ekosistemlerin devamlılığını sağlayan bu çalışmalar çevresel duyarlılığı artırarak doğal kaynakların bir miras olduğu bilincini oluşturacaktır. Yaşadıkları sorunlara çözümler üretebilen ve uygulamalı çalışmalara katılan öğrenciler toplumda bu konuda öncü olarak liderlik yapabileceklerdir.
Okul bahçesi yeşillendirme kapsamında yapılabilecekler kapsamında da her okul koşullarına göre çeşitli çalışmalar gerçekleştirebilir. Okul bahçelerinde tasarım oluşturma ve bu kapsamda okul yarışmaları düzenleme, bahçede yeşil alan yönlendirme levhaları oluşturma, topraksız tarım uygulama alanları yapma, yağmur suyu bahçesi oluşturma, okul bahçesinde doğal ortamında yaşayan hayvanları koruma alanları oluşturma (karınca, kuş vb.), dış mekan sınıfı oluşturma (Doğa çalışmalarının ya da farklı alan derslerin de yapılabileceği bahçe içinde açık hava sınıfı –kış / yaz sınıfı gibi), çiy suyu toplama, küçük alan sulamalarında kullanılmak üzere kova damlama sistemi kurma, pet şişelerden sulamayı sağlayacak şekilde damlama su düzenekleri kurma, bitkileri soğuktan koruyacak sistemlerle pet şişe serası, naylondan yapılan plastik tünel, dikey dikim alanları gibi çalışmalar bu kapsamda yapılabilecek uygulamalardandır. Bu uygulamalar ya da yapılacak etkinlikler, bölgesel olarak ve okul koşullarına göre değişebilir.