img

Doğal Kaynakların Korunması ve Biyoçeşitlilik

  • Anasayfa
  • Doğal Kaynakların Korunması ve Biyoçeşitlilik

Biyoçeşitlilik Nedir?


Biyoçeşitlilik,  yeryüzündeki canlı çeşitliliğini ifade eder. Bu çeşitlilik; tür çeşitliliği, tür içindeki genetik çeşitlilik ve ekosistem çeşitliliği olmak üzere üç ana unsuru kapsar. Her ekosistem, farklı türlerin bir arada yaşadığı canlı faktörlerle birlikte yaşamın devamlılığını sağlayan toprak, su, mineral ve hava koşulları gibi cansız bileşenleri de içerir. Ekosistemlerdeki canlı ve cansız bileşenler arasındaki etkileşimler, bir bölgenin sağlığını ve işlevselliğini artırarak kaynakların ve yaşamın sürdürülebilirliğine katkıda bulunur.


İnsanlar da ekosistemlerin bir parçasıdır. Hayatımızı sürdürebilmemiz ve refah içinde yaşayabilmemiz, ekosistemlerin bize sağladığı hizmetlere ve ekosistemlerin barındırdığı organizmalar, toprak, su ve besin gibi bileşenlerin devamlılığına bağlıdır. Bu hizmetler, ekosistem hizmetleri olarak adlandırılır. Biyoçeşitlilik hakkında bilinçlenmek, doğal kaynakların korunması ve ekosistem hizmetlerinin sürdürülebilirliği için gereklidir.


Bu kapsamda, yaşadığımız çevredeki biyoçeşitliliğin farkında olmak ve bu biyoçeşitliliğin devamlılığı için gerekli önlemleri almak, doğanın ve yaşamın sürdürülebilirliğine yapabileceğimiz en önemli katkılardandır.


Doğal kaynaklar, doğada kendiliğinden bulunan ve insanlar tarafından ekonomik fayda sağlamak amacıyla kullanılan su, toprak, mineraller, ormanlar, hava ve canlılar gibi unsurlardır. Yenilenebilir ve yenilenemez olmak üzere iki gruba ayrılan bu kaynakların insanlar tarafından doğru ve bilinçli kullanımı, ekosistemdeki hizmetlerin aksatılmadan devamını sağlayacaktır.


Yerel Olarak Yaşadığımız Bölgelerde Bu Farkındalıkla Yapılabilecek Faaliyetler Neler Olabilir?

 

Milli parklar, tematik uygulama alanları (tarımsal ve yeşillendirme kapsamında bölgesel olarak yapılandırılmış alanlar) doğa müzeleri, sera, botanik bahçeleri, köy uygulama alanları, meteoroloji gezi alanları, hayvanat bahçeleri ve doğal koruma alanlarına geziler düzenlemek, doğa yürüyüşleri, kuş gözlem evlerine ziyaret, doğada kuş gözlemciliği, yapılan çalışmaların örnek uygulama etkinlikleri kapsamında akran eğitimlerinin düzenlenmesi, türlerin izlenmesi ve gözlemlenmesi çalışmaları, doğada resim gibi etkinlikler yer alabilir. Ayrıca, bölgesel olarak canlıların yaşamına tehdit oluşturan kirliliklerin (örneğin pet şişe, poşet gibi atıkların) temizlenmesi gibi uygulamalar da önemlidir. Bu kapsamda yapılabilecek uygulamalar örneğin kıyı temizliği gibi coğrafi koşullara göre değişkenlik gösterebileceğinden her okul kendi koşullarına uygun olanı tercih etmelidir. Paydaş okullar ya da kardeş okullar bu çalışmaları yürütülebilir. 


Bu tür çalışmalar, bireylerin yaşadıkları çevrenin önemini kavramalarına ve bu konuda öncü bireyler olarak yetişmelerine olanak tanır. Doğanın korunmasına katkıda bulunmak, yaşadığımız dünya için en önemli sorumluluklarımızdan biridir.