Doğa dostu kütüphaneler çevresel etkileri minimize etmeyi hedefleyen ve doğal kaynakları verimli kullanan, doğal yaşamı destekleyen ve kullanıcılarına yeşil alanlar sunan kütüphanelerdir.
Bu kapsamda kütüphanelerin kurulumundan kullanımına kadar her alanda bireylerin ve toplulukların çevresel bilincini artırır ve sürdürülebilir yaşamı teşvik eder. Sürdürülebilirlik ve çevre bilinci eğitimine önemli katkılar sağlar. Öğrencilere doğayla etkileşim fırsatları sunar, bu durum ekolojik farkındalığı artırır. Doğa dostu kütüphaneler, estetik ve işlevselliği bir arada sunan yenilikçi yapısal tasarımlara ihtiyaç duyar. Doğal ışık kullanımı ve yeşil çatı gibi unsurlar, iç mekân donatımının ileri dönüşüm ya da geri dönüşüm malzemelerinden tasarlanması, iç mekan yeşillendirme uygulamalarının yapılması çevre ile uyumu sağlar. Sürdürülebilir malzemeleri, ileri ya da geri dönüşüm malzemeleri kullanmak doğa dostu kütüphanelerin temelidir. Yenilenebilir, düşük karbonlu ve geri dönüştürülebilir malzemeler çevre koruma anlayışını yansıtır.
Enerji verimliliği, doğa dostu kütüphanelerde kritik bir öneme sahiptir. Kütüphane tasarımında kullanılacak solar paneller ve enerji tasarruflu aydınlatma sistemleri, enerji tüketimini azaltır ve sürdürülebilirliği artırır.
Agro kütüphane, tarım ve çevre konularında bilgi ve kaynak sağlamayı hedefleyen alanlardır. Bu kütüphaneler, çevresel sürdürülebilirlik hakkında toplumu bilgilendirir ve bilinçlendirir. Etkinlikler ve sergiler ile doğal kaynakları koruma bilinci oluşturur.
Doğa dostu kütüphaneler ile AGRO Kütüphaneler dijitalleşme ve çevre dostu teknolojilerin entegrasyonu ile gelecekte daha fazla önem kazanacaktır.