Kullandığımız enerjinin üretiminde verimliliği sağlamak ve enerji kullanımında gerekli itinayı göstererek ihtiyacımız doğrultusunda hareket etmek, doğal kaynakların sürdürülebilirliğini ve bizden sonraki nesillere aktarımını sağlayacak önemli etkenlerdendir. Sanayi toplumuna dönüş ile birlikte artan endüstriyel gelişmeler beraberinde fosil yakıt kullanımını artırmış ve bu durum bugün etkisini iklim krizi şeklinde ortaya koymuştur. Toplumsal, çevresel ve ekonomik olarak birçok oluşacak etkinin azaltılması için yapılacak her türlü uygulamalar ve etkinlikler, yaşamın bizim için devamlılığı açısından önemlidir. Okullarda bu konuyu destekleyici uygulamalı çalışmalar gerçekleştirilebilir. Bunlar içinde tarımsal uygulamalar, yağmur hasadı, kompost oluşturma, okulun varsa tarım alanında uygulanabilecek malçlama gibi çalışmalar örnek verilebilir. Her okul kendi koşulları kapsamında olabildiğince doğayı destekleyen çalışmaların içinde yer alabilir. Bu bakış açısı günlük yaşamda enerjinin kullanımında da büyük oranda doğru davranışı sergilemeyi sağlayacak farkındalığı olanaklı kılacaktır. Güneş panelleri uygulaması okullarda gerekli olan enerjinin doğada bozulmaya neden olmadan üretimini destekler. Seminerler, atölye çalışmaları, konularla ilgili film izleme gibi katılımcı etkinlikler gerçekleştirilebilir.
Ayrıca çeşitli farkındalık çalışmaları ile enerji kullanımında gösterilecek, gereksiz ışıkların kapatılması, fişlerin prizlerden çekilmesi konularında tutunulacak bireysel tutum ve davranışlar farkındalık yaratacağı gibi okul uygulamalarında fotoselli lambalar ya da fotoselli musluklar da bu konuda etkili olacaktır. Ayrıca okulun ya da bireysel olarak öğrencilerin günlük tüketimlerinde itinalı davranmalarını gösterge olarak ortaya koyan uygulama çalışmaları da gerçekleştirilebilir.
Yağmur hasadı, yağmur sularının toplanarak depolandığı süreci kapsar. Yağmur sularının çatıdan başlayarak daha alt katlarda tanklarda depolanmasını içerir. Bu sistemle suyun etkili kullanımı sağlanarak enerjide de kullanılabilir su haline gelir ve su kullanım maliyetleri azalır.
Kompost, organik artıkların bir araya gelerek havalandırma, nemlendirme gibi belirli süreçlerden sonra üretilir ve toprağı içerik olarak destekler. Kompostlar toprak verimliliğini artırarak su tutma kapasitesini artırır. Malçlama ise bitkilerin iyi gelişim göstermelerini ve daha kaliteli ürünler elde etmeyi hedefler. Ekim yapılan bitkilere değmeyecek şekilde toprak yüzeyinin organik ve inorganik maddelerde oluşan bir örtü gibi kaplanmasını içermektedir.